<- Sos z paprykiLista potraw z grupy: SosySos z podrobów z kurczaka ->

PDF Drukuj

SOS Z PAPRYKI I POMIDORÓW

Dodano: 2010-01-01 17:34:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1969 razy.



10 dag czerwonej papryki
10 dag pomidorów
5 dag cebuli
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka oleju lub oliwy
2 łyżki umytych, posiekanych listków pietruszki ze szczypiorkiem
sól
pieprz

Paprykę umyć, oczyścić z nasion. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać i razem z papryką włożyć do wrzącej, osolonej wody. Ugotować. Miękką paprykę wyjąć; obrać ze skórki, pokrajać, dodać do cebuli. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki pokrajać, dodać do ugotowanych warzyw, zmiksować. Do sosu dodać olej, wymieszać z posiekaną zieleniną i roztartym z solą czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wykorzystywać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych, do potraw z jajek i białego sera. Sos można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności