Kuchnia meksykańska
1 kg wieprzowiny od szynki
1/4 łyżeczki szałwi
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1 posiekany ząbek czosnku
1. Połączyć przyprawy i czosnek dodać tyle wody, aby powstała pasta, podzielić na 2 porcje.
2. Połową pasty z przypraw natrzeć mięso, odstawić przynajmniej na 3 godz.
3. Mięso piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku (160o C) przez około 11/2 godz., podlewając małą ilością wody.
4. Odkryć, mięso posmarować pozostałą pastą i dalej piec przez 30-45 min.
5. Podawać pokrajane w ukośne plastry z puree z ziemniaków lub frytkami i sałatką wielojarzynową w sosie winegret.
Proporcje dla 4-6 osób