Kuchnia węgierska
sól
2 łyżki mąki
2 filiżanki kwaśnej śmietany
kilka ziarenek pieprzu
2 żółtka
sok i skórka otarta z 1 cytryny
ProsiÄ™ razem ż kośćmi podzielić na kawaÅ‚ki, jak pörkölt. Udusić je do miÄ™kkoÅ›ci na gorÄ…cym tÅ‚uszczu razem z dodatkami: liśćmi laurowymi, pieprzem ziarnistym, sokiem z cytryny, skórkÄ… otartÄ… z cytryny i solÄ…, dolewajÄ…c od czasu do czasu trochÄ™ wody. Gdy miÄ™so bÄ™dzie już miÄ™kkie, oprószyć je mÄ…kÄ… i przez kilka minut rumienić. Źółtka wymieszać ze Å›mietanÄ…, oblać nimi miÄ™so i tak dÅ‚ugo je dusić, aż wywar zgÄ™stnieje.