<- Babka piaskowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka piaskowa 2 ->

PDF Drukuj

Babka piaskowa 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 12244 razy.


20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
15 dag (7 łyżek) mąki ziemniaczanej,
20 dag (niepełna szklanka) cukru,
25 dag margaryny,
4 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie ucierać dalej z żółtkami, dodając je stopniowo. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 40-50 min. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
margaryna powinna byc polplynna, lepiej sie laczy z reszta skladnikow ;-)
Nadesłał(a): morepig <morepig@gazeta.pl> 2006-03-23 11:03:57

Bardzo zle napisany przepi niedikladnie go opisao!!!
Nadesłał(a): Nieznajomy piekarz <kinol14@vp.pl> 2006-08-13 12:08:49


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności