Kuchnia chińska
25 dag zmielonej średnio tłustej wieprzowiny
3-4 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów posiekanych do wielkości ziarnek ryżu (bez łupinek)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
1 jajko
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
2 plasterki świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu
olej do głębokiego smażenia
Mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, jajkiem, sosem sojowym, solą, alkoholem, cebulą, posiekanym imbirem i pieprzem. Mieszać jak w przepisie: "Smażone kulki mięsne". Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w orzechach. Olej rozgrzać sprawdzić temperaturę, włożyć kulki, smażyć na ciemnozłoty kolor. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób