80 dag cielęciny (górka, karkówka, mostek)
60 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
ziele angielskie
pieprz
sól
3 zÄ…bki czosnku
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki z koperkiem
MiÄ™so umyć, oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien, pokrajać na porcje. Zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem soli, czosnku i zmiażdżonego ziela angielskiego (3 ziarna). Do wrzÄ…tku wÅ‚ożyć przygotowane miÄ™so. Gotować pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu 40-50 min. Warzywa umyć, oczyÅ›cić, opÅ‚ukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub poszatkować na szatkownicy, dodać do przegotowanego miÄ™sa i ugotować do miÄ™kkoÅ›ci. W czasie gotowania pÅ‚yn powinien niemal caÅ‚kowicie odparować. UgotowanÄ… potrawÄ™ przyprawiÄ™ do smaku solÄ… i pieprzem. WyÅ‚ożyć na półmisek, posypać pietruszkÄ… z koperkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z surówkami.