<- CIELĘCINA GOTOWANALista potraw z grupy: Mięso: WołowinaCIELĘCINA GOTOWANA Z WARZYWAMI ->

PDF Drukuj

CIELĘCINA GOTOWANA Z PIECZARKAMI

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 654 razy.



80 dag cielęciny (górka, mostek, karkówka)
2 ząbki czosnku
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
20 dag pieczarek
sól
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki

Cielęcinę umyć, oczyścić z błon i ścięgien. Czosnek obrać posiekać, rozetrzeć z solą i masą czosnkową natrzeć mięso. Pozostawić na kilkanaście minut, a następnie włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 min. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dodać do podgotowanego mięsa i ugotować do miękkości. Pieczarki umyć, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, zalać wrzącym wywarem z gotowania mięsa zagotować, odcedzić. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, włożyć do rondelka, przekładając pieczarkami. Podlać 3 łyżkami wywaru dusić pod przykryciem kilka minut, przyprawić solą do smaku. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków pure i fasolki szparagowej z wody. Ugotowane w wywarze warzywa wykorzystać na sałatkę.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności