<- CIELĘCINA GOTOWANALista potraw z grupy: Mięso: WołowinaCIELĘCINA GOTOWANA Z WARZYWAMI ->

PDF Drukuj

CIELĘCINA GOTOWANA Z PIECZARKAMI

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1215 razy.



80 dag cielęciny (górka, mostek, karkówka)
2 zÄ…bki czosnku
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
20 dag pieczarek
sól
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki

CielÄ™cinÄ™ umyć, oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien. Czosnek obrać posiekać, rozetrzeć z solÄ… i masÄ… czosnkowÄ… natrzeć miÄ™so. Pozostawić na kilkanaÅ›cie minut, a nastÄ™pnie wÅ‚ożyć do wrzÄ…cej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu przez ok. 40 min. Warzywa umyć, oczyÅ›cić, opÅ‚ukać, dodać do podgotowanego miÄ™sa i ugotować do miÄ™kkoÅ›ci. Pieczarki umyć, oczyÅ›cić, pokrajać w drobnÄ… kostkÄ™, zalać wrzÄ…cym wywarem z gotowania miÄ™sa zagotować, odcedzić. Ugotowane miÄ™so wyjąć z wywaru, wÅ‚ożyć do rondelka, przekÅ‚adajÄ…c pieczarkami. Podlać 3 Å‚yżkami wywaru dusić pod przykryciem kilka minut, przyprawić solÄ… do smaku. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na półmisek, posypać pietruszkÄ…. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée i fasolki szparagowej z wody. Ugotowane w wywarze warzywa wykorzystać na saÅ‚atkÄ™.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności