<- ChateaubriandLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaCIELĘCINA GOTOWANA Z PIECZARKAMI ->

PDF Drukuj

CIELĘCINA GOTOWANA

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1730 razy.



80 dag cielęciny (górka, karkówka, mostek)
60 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
sól
czosnek
pieprz
sok cytrynowy lub cytryna,
2 łyżki umytej pokrajanej naci pietruszki


MiÄ™so umyć, oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien, pokrajać na porcje. Zagotować wodÄ™ z dodatkiem czosnku i pieprzu. Do wrzÄ…tku wÅ‚ożyć miÄ™so i gotować pod przykryciem, na maÅ‚ym ogniu przez 30 - 40 min. Warzywa umyć, oczyÅ›cić, opÅ‚ukać, dodać do podgotowanego miÄ™sa i ugotować do miÄ™kkoÅ›ci. Wykorzystać je do przyrzÄ…dzania saÅ‚atki. MiÄ™kkie miÄ™so wyÅ‚ożyć na półmisek, posypać posiekanÄ… naciÄ… pietruszki, obÅ‚ożyć ziemniakami purée (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i pokrajanÄ… w czÄ…stki cytrynÄ…. JeÅ›li nie ma cytryny, podamy sok cytrynowy do skropienia miÄ™sa. Podawać danie z dodatkiem surówek i jabÅ‚ek lub Å›liwek rozgotowanych na mus.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności