Kuchnia węgierska
4 plastry rostbefu
100 g tłuszczu
500 g kiszonej kapusty
sól
500 g ziemniaków
pieprz
1 cebula
2 filiżanki kwaśnej śmietany
100 g wędzonego boczku
Cebulę pokrojoną w krążki poddusić na 50g tłuszczu, dodać dobrze wyciśniętą kapustę kiszoną, dobrze przesmażyć i wyłożyć nią dno brytfanny. Plastry rostbefu posolić, szybko z obu stron podsmażyć na 50 g tłuszczu i układać na kiszonej kapuście. Ziemniaki w łupinkach ugotować w osolonej wodzie, obrać, pokroić w plasterki i równomiernie rozłożyć na plastrach mięsa. Następnie polać potrawę roztopionym tłuszczem, posypać drobno pokrojonym boczkiem wędzonym, zalać 2 filiżankami wody oraz kwaśną śmietaną i piec w piekarniku na złoty kolor w średniej temperaturze.