<- Flaki po madryckuLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaFlaki w pikantnym sosie ->

PDF Drukuj

Flaki po warszawsku 80 min

Dodano: 2010-01-01 17:40:17
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1342 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 kg flaków
2 pęczki włoszczyzny bez kapusty
50 dag kości wolowych
6 dag tłuszczu
1-2 łyżki mąki; sól
papryka
gałka muszkatołowa
pieprz
imbir i majeranek do smaku
woda

Oczyszczone i obgotowane flaki zalać w szybkowarze wodą. W perforowanej wkładce umieścić w szybkowarze porąbane kości i dolać tyle wody, by pokryła całą zawartość szybkowaru, lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić warzywa z włoszczyzny, zetrzeć je na tarce do jarzyn, udusić na połowie tłuszczu, dodając tyle wody, by je pokrywała. Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki jasno zrumienioną zasmażkę. Ugotowane flaki wyjąć z szybkowaru, pokroić w jak najwęższe paseczki, wrzucić (po wyjęciu wkładki z kośćmi) na powrót do szybkowaru, połączyć z uduszonymi warzywami, i zasmażką, zagotować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Oddzielnie podać mieloną paprykę, imbir i majeranek. Można też podać utarty ser tylżycki.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności