<- Flaki po warszawsku 80 minLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaFrykadele z polędwicy ->

PDF Drukuj

Flaki w pikantnym sosie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1928 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
700 g flakow,
1 glowka czosnku,
1 duza papryka czerwona,
1 lyzka mielonej papryki,
nac pietruszki,
2 lyzki oliwy,
1 cytryna,
szczypta mielonego kminku,
1 paczka szafranu,
sol, pieprz.

1. Flaki dokladnie oczyscic, wrzucic do rondla z wrzaca woda, dodac sok z cytryny, gotowac 15 min. Po obgotowaniu wyjac, osaczyc.
2. Wsypac szafran do szklanki cieplej wody. Odstawic.
3. Pokroic papryke i czesc zabkow czosnku, wlozyc do naczynia, podsmazac ciagle
mieszajac drewniana lyzka, nastepnie przykryc i zostawic na malym ogniu, az
papryka zmieknie.
4. Pozostaly czosnek obrac i pokroic w cienkie paseczki. Dodac do papryki, a
gdy zmiekna wlac wode z szafranem i wrzucic flaki. Na wierzch posypac mielona papryke i zagotowac.
5. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien, przykryc garnek i nadal gotowac, az flaki
zmiekna.
6. Przed podaniem posypac szczypta mielonego kminku. Podawac gorace z kartoflami lub pieczywem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności