1. Flaki dokladnie oczyscic, wrzucic do rondla z wrzaca woda, dodac sok z cytryny, gotowac 15 min. Po obgotowaniu wyjac, osaczyc.
2. Wsypac szafran do szklanki cieplej wody. Odstawic.
3. Pokroic papryke i czesc zabkow czosnku, wlozyc do naczynia, podsmazac ciagle
mieszajac drewniana lyzka, nastepnie przykryc i zostawic na malym ogniu, az
papryka zmieknie.
4. Pozostaly czosnek obrac i pokroic w cienkie paseczki. Dodac do papryki, a
gdy zmiekna wlac wode z szafranem i wrzucic flaki. Na wierzch posypac mielona papryke i zagotowac.
5. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien, przykryc garnek i nadal gotowac, az flaki
zmiekna.
6. Przed podaniem posypac szczypta mielonego kminku. Podawac gorace z kartoflami lub pieczywem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach