Kuchnia z szybkowaru
1 kg flaków
2 pęczki włoszczyzny bez kapusty
50 dag kości wolowych
6 dag tłuszczu
1-2 łyżki mąki; sól
papryka
gałka muszkatołowa
pieprz
imbir i majeranek do smaku
woda
Oczyszczone i obgotowane flaki zalać w szybkowarze wodą. W perforowanej wkładce umieścić w szybkowarze porąbane kości i dolać tyle wody, by pokryła całą zawartość szybkowaru, lekko posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić warzywa z włoszczyzny, zetrzeć je na tarce do jarzyn, udusić na połowie tłuszczu, dodając tyle wody, by je pokrywała. Na pozostałym tłuszczu zrobić z mąki jasno zrumienioną zasmażkę. Ugotowane flaki wyjąć z szybkowaru, pokroić w jak najwęższe paseczki, wrzucić (po wyjęciu wkładki z kośćmi) na powrót do szybkowaru, połączyć z uduszonymi warzywami, i zasmażką, zagotować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Oddzielnie podać mieloną paprykę, imbir i majeranek. Można też podać utarty ser tylżycki.