Kuchnia z szybkowaru
50 dag przedniej wołowiny bez kości
10 dag słoniny
40 dag cebuli
4 łyżki oleju
dobrego (np. sojowego)
1-2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej (można dodać nieco ostrej)
1 szklanka wody
0,5 szklanki śmietanki
1 kg kartofli
sól i pieprz do smaku
Mięso i słoninę pokroić w słupki, oczyścić i pokroić cebulę. Rozgrzać w szybkowarze olej, włożyć i wymieszać mięso, słoninę i cebulę, posypać papryką, posolić i popieprzyć. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć oczyszczone i pokrojone kartofle. Zamknąć ponownie szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu wymieszać ze śmietanką.