Kuchnia z szybkowaru
70 dag wołowiny bez kości
6 dag słoniny
7 łyżek oleju dobrego (np. sojowego)
6 dag tłuszczu
1 nieduża pietruszka
2 cebule
1 marchew
20 dag pomidorów
0,5 kieliszka wódki
1 łyżka mąki
2 goździki
sól i pieprz do smaku
1 szklanka wody
Wołowinę rozbić tłuczkiem na płaski płat, naszpikować słoniną, posypać solą i pieprzem. Zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem, obsypać mąką dookoła. Rozgrzać , szybkowarze olej, obrumienić na nim dookoła zwinięty rulon mięsa. Dodać oczyszczone i poszatkowane warzywa, wlać wodę dodać goździki i szybkowar zamknąć. Ogrzewać 60 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie udusić na tłuszczu w oddzielnym naczyniu pomidory, przetrzeć przez sito. Po otwarciu szybkowaru do mięsa dodać uduszone pomidory, wlać wódkę i chwilę pogotować.