<- Krupnik litewskiLista potraw z grupy: ZupaKrupnik polski ->

PDF Drukuj

Krupnik na podróbkach

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1633 razy.



50 dkg mięsa z kośćmi (ogonów lub łba wołowego)
podróbki z drobiu
30 dkg krup jęczmiennych, perłowych lub siekanych drobnych
zielony koperek i pietruszka
30 dkg warzyw mieszanych (bez kapusty)
1 szklanka śmietany lub 4 dkg masła
35 dkg ziemniaków
sól

Mięso i podróbki opłukać, włożyć do wrzącej wody i podgotować. Krupy opłukać, a gdy mięso na pół ugotowane, włożyć je i razem gotować powoli, bez przykrycia. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć, zalać wrzącą wodą i ugotować. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w małe kawałki. Gdy mięso i podróbki zupełnie miękkie, wyjąć z wywaru, pokrajać, do wywaru dodać ziemniaki i ugotować. Do zupy włożyć pokrajane mięso, wywar wraz z połową warzyw, dodać śmietanę lub surowe masło, sól do smaku i silnie ogrzać. Do każdego talerza z zupą włożyć krajaną zieleninę. Podawać z chlebem. Porcja tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 1/2 litra.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności