<- Grochówka wiejskaLista potraw z grupy: ZupaGrochówka z połówek grochu 27 min ->

PDF Drukuj

Grochówka z grzankami 40 min

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1770 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka uprzednio namoczonego na noc grochu (jeśli w połówkach - to niemoczonego), 4-6 marchwi,
1 łyżka masła lub smalcu,
1 I wody;
sól i przyprawa do zup,
"Jarzynka" lub "Vegeta" do smaku;
parę łyżek oleju bezwonnego, np. sojowego,
czerstwa bułka na grzanki

Groch (wraz z wodą, w której się moczył), oczyszczoną i pokrojoną marchew oraz tłuszcz zalać w szybkowarze wodą, szybkowar zamknąć i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie pokroić bulkę w kostkę o boku niej więcej 1 cm i obrumienić ze wszystkich stron na oleju, robiąc w tej sposób grzanki. Po otwarciu szybkowaru całą zawartość zmiksować, doprawić do smaku solą i przyprawą do zup. Przed podaniem wrzucić grzanki.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności