Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5499 razy.
1 1/2 sera twarogowego chudego,
6-8 jaj,
25 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru),
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
1/2 szklanki mleka,
bakalie,
biszkopty lub herbatniki na spód sernika
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty lub herbatniki. Margarynę włożyć do garnka i na małym ogniu zagotować z cukrem. Garnek odstawić. Do rozpuszczonej, lekko przestudzonej margaryny włożyć ser przepuszczony przez maszynkę i jaja. Całość wymieszać i postawić na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy w serniku pokażą się pęcherzyki powietrza, wlać budyń rozpuszczony w mleku. Dodać bakalie i jeszcze raz krótko zagotować. Gorącą masę serową wlać do tortownicy z biszkoptami lub herbatnikami. Sernik ostudzić.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Sernik gotowany jest pyszny, gdy masą serową przełoży się 3 kruche placki. Nadesłał(a): 2007-02-20 19:02:25
moja babcia piekla taki sernik na kruchym ciescie.Szukalam przepisu przez prawie 15 lat.Pycha! Nadesłał(a): 2008-02-12 14:02:42
będę go robiła pierwszy raz jaki mi wyjdzie to dam znać Nadesłał(a): basia <lontka@wp.pl> 2008-03-21 10:03:29