<- Krem jogurtowo-truskawkowyLista potraw z grupy: DeserKrem karmelowy ->

PDF Drukuj

Krem karmelowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2369 razy.


2 łyżki cukru,
3 łyżki gorącej wody,
3 jaja,
1/2 szklanki cukru,
1 paczka cukru waniliowego,
1 łyżka żelatyny,
1/2 szklanki śmietanki

Źelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przyrządzić z cukru karmel, rozpuścić gorącą wodą. Napęczniała żelatynę zalać małą ilością (3-4 łyżki) wrzącej wody, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić. Źółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszysta masę, na końcu dodać rozpuszczona żelatynę i karmel, rozetrzeć, odstawić do ostudzenia. Ubić białka i śmietankę i pozostawić w chłodnym miejscu. Gdy masa zgęstnieje, wymieszać lekko z piana i śmietanką. Trzy łyżki ubitej śmietanki pozostawić do przybrania. Krem porcjować za pomocą łyżki lub woreczka, zastudzić, przybrać śmietanką.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności