Gęś umyć i osączyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na
1 godz.
PRZYGOTOWANIE FARSZU :
W oslonym wrzątku ugotować ryż na sypko. Wątróbki oczyścić, opłukać i osączyć i drobno pokroić. Cebule obrać, opłukać, posiekać i usmażyć wraz z wątróbkami na 2 łyżkach masła. Ryż wymieszać z koperkiem, cebulą i wątróbkami. Doprawić solą i pieprzem.
Gęś wypełnić farszem i zaszyć. Włożyć do brytfanny wysmarowanej pozostałym masłe, wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp. 250 st.C i piec ok. 1 godz.
Śmietanę połączyć z przecierem pomidorowym i lekko osolić. Gdy z gęsi wytopi się tłuszcz i będzie rumiana, zlać tłuszcz z brytfanny, zmniejszyć ogień, a gęś polewać sosem śmietanowym i piec jeszcze 30 min. Podawać z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami z wody.
Skomentuj Powiadom o komentarzach