<- Drobne piernikiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaDrożdżowe rogaliki z marmoladą ->

PDF Drukuj

Drożdżowa baba podolska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3225 razy.


PRODUKTY:
* 600 g mąki,
* 110 g cukru,
* 110 g masła,
* 1 szklanka mleka,
* 10 żółtek,
* 1 cukier waniliiowy,
* 50 g drożdży,
* 50 g rodzynek,
* 20 g spirytusu,
* szczypta soli.

Lukier:
100 g cukru pudru,
2 łyżki gorącej wody,
1 łyżka soku z cytryny,
2 krople olejku pomarańczowego.

* Zagotować mleko i połową zaparzyć 80 g mąki. Dobrze rozetrzeć, by nie było grudek.
* Drożdże rozpuścić w reszcie ciepłego mleka i połączyć z zaparzoną mąką. Zostawić do wyrośnięcia.
* Źółtka zmiksować z cukrem.
* Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, resztę mąki, sól, rozpuszczone masło.
* Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie. Dodać sparzone rodzynki, cukier waniliowy, wlać spirytus i jeszcze chwilę wyrabiać.
* Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
* Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i pozostawić jeszcze na 10 minut, by wyrosło.
* Piec w piekraniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
* Utrzeć cukier puder z wodą, sokiem z cytryny i olejkiem.
* Ciepłą babę polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności