<- Zupa cygańskaLista potraw z grupy: ZupaZupa cytrynowa ->

PDF Drukuj

Zupa cytrynowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3312 razy.


250 g kości cielęcych,
średnia włoszczyzna,
1 i 1/2 cytryny,
1/2 szklanki ryżu,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
2 łyżki mleka,
2 żółtka,
sól

Do garnka włożyć oczyszczoną włoszczyznę, wypłukane kości, ryz i masło, nalać ok. 1 i 1/2 l wody. Posolić i gotować na niedużym ogniu, aż ryz i jarzyny będą miękkie. Wyjąć jarzyny i kości wrzucić kawałek skórki wyparzonej cytryny. Mąkę rozprowadzić mlekiem i zaprawić zupę, zagotować . W garnku wymieszać żółtka i zalać je gorącą zupą. Nie gotować. Obraną cytrynę pokroić w cienkie plastry i wrzucić do zupy. Całość doprawić do smaku sokiem z półówki cytryny.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Co za beznadzieja!!!!
Nadesłał(a): Jurgen IV <ostrzegacz@wp.pl> 2006-03-30 12:03:30


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności