Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2951 razy.
30 dag pszenicy,
1/2 kg maku,
5 łyżek miodu,
30 dag cukru
10 dag migdałów,
20 dag orzechów,
10 dag rodzynków,
zapach waniliowy,
woda
Ziarno pszenicy opłukać, wilgotne wsypać do donicy, ucierać wałkiem, w miarę potrzeby skrapiając wodą. Ucieranie ma na celu oczyszczenie ziaren z twardej skórki. Skórki zbierające się na wałku należy usuwać. oczyszczoną pszenice dokładnie wypłukać, odcedzić. Zmierzyć objętość i zalać potrójną objętością wody. Gotować tak jak kaszę, gdy woda wsiąknie w ziarna, wstawić przykryty garnek z pszenicą do lekko nagrzanego piekarnika, lub gotować w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić zalać powtórnie. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy spęcznieje, odcedzić i utrzeć w donicy lub przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Zmielony mak wymieszać z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 szklankach wody. Dodać umyte i przebrane rodzynki, posiekane orzechy, obrane ze skórki i posiekane migdały, zapach waniliowy oraz ugotowaną pszenicę. Wymieszać, oziębić w lodówce. Zjeść natychmiast, nie przechowywać.