Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 34947 razy.
1 kg ziemniaków,
4 łyżki mąki,
4 cebule,
150 g masła lub słoniny,
sól
Obrane i wypłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Kiedy będą już na wpół miękkie, wsypać mąkę, przykryć garnek, gdy ziemniaki się ugotują, zdjąć pokrywkę, potrzymać jeszcze chwilę garnek na małym ogniu celem odparowania resztek wody. Następnie ugnieć ziemniaki na gęstą jednolitą masę. Łyżka umaczana w tłuszczu nakładać porcje prażuchy na talerze, polać tłuszczem z podsmażoną cebulą lub/i topiona słoniną.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Jakie proste a jakie pyszne .Znam to z dzieciństwa. Nadesłał(a): gala 2006-01-24 21:01:24
Wszystko się zgadz... Jak u mojej babci :D uwielbiam prażuchy ze skwarkami z boczku i do tego na osobnym talerzu kapuśniak = obiad-marzenie Nadesłał(a): Kenny <kennypark@wp.pl> 2006-02-26 14:02:19
Hmmm. ani słowa o odcedzeniu. A odparowanie wody w której sie gotowały ziemniaki to potrwa z pół dnia !!! przepis do bani ! Nadesłał(a): antykucharz <bigpol@o2.pl> 2008-04-19 11:04:27
brawo :) super przepis :) POLECAM Nadesłał(a): krzys 2008-04-22 14:04:40
Uwielbiam prażuchy, zwłaszcza gdy zrobi je moja babcia :)))
Najlepsze są ze skwarkami i kwaśnym mlekiem... Nadesłał(a): Dorcia 2008-09-13 10:09:48
trzeba odcedzić część wody Nadesłał(a): jarek 2009-01-22 20:01:22
mąka musi byc najpierw uprażona na suchej patelnibo inaczej nic z tego Nadesłał(a): bogna <krabogna@poczta.onet.pl> 2009-05-05 07:05:41
wcale nie a i tak jest super nawet i śmietana jest okej a kapusniak palce lizac jak z młodej kapusty(bez mięsa) mniam mniam ja to robie to wiem polecam!!! Nadesłał(a): zeb <zebik12345@tlen.pl> 2009-10-02 12:10:32
Bardzo dobre pamietam to z czasów dzieciństwa,i bylam ciekawa czy jest taki przepis,dziekuje napewno sobię zrobię w najbliższym czasie,pozdrawiam. Nadesłał(a): 2009-10-22 21:10:40
Super że podany jest przepis,ja to pamietam z dzieciństwa,robila to moja mama.Prażucha jest pyszna ze skwarkami z cebulką ,pozdrawiam. Nadesłał(a): Ela 2009-10-22 21:10:04
Witam. Ostatnio robiłem, ale jak były prawie miękkie prawie w całości odcedziłem zostawiając trochę wody, dodałem mąkę, pogotowałem do odparowania wody i ubijałem. Pycha Nadesłał(a): parasoli <jprosolak@o2.pl> 2009-10-29 20:10:02
JA KROJE ZIEMNIAKI NA MAŁE KAWAŁKI I TYLE WODY ILE POKRYJE ZIEMNIAKI A NA WIERZCHU SYPIE MĄKE NA WODE TAKA MAŁA WARSTWA POTEM UGNIATAM Z MĄKĄ PYCHA DO TEGO SKWARECZKI Z CEBULKĄ Nadesłał(a): 2010-01-26 13:01:17
Najlepsza jest do tego maślanka lub kwaśne mleko pycha Nadesłał(a): xdd <aneta00-96@o2.pl> 2010-08-04 09:08:32
Przynajmniej napiszcie jaka mąka Nadesłał(a): Shakira 2010-10-28 13:10:20
Przepis jak najbardziej OK. A jesli chodzi o mąkę to - pszenna. Nadesłał(a): Kek 2010-11-02 14:11:57
czekałam 40 lat na ten przepis dziękuję Nadesłał(a): rea <mila@wiola.pl> 2011-01-28 23:01:52
Serdeczne dzieki za przepis. Juz zawsze chcialam zrobic mezowi niespodzianke i ugotowac jego ulubione danie z dziecinstwa ale nigdy nie wiedzialam jak sie to robi.
Teraz juz wiem i postaram sie ugotowac i to w 34 rocznice
naszego malzenstwa :-) Nadesłał(a): Helena <29 01 2011> 2011-01-30 00:01:51
WITAM I POZDRAWIAM SMAKOSZY TYCH PYSZNOŚCI.FAKT IDEALNA KOMPOZYCJA TO PRAZUSZKI Z MASLANKĄ OKRASZONE SKWARKAMI.MIODZIOOOOOO :O)NIE DLUGO SIE GOTUJE BO KARTOFELKI ODPARUJĄ IE MA CO ODLEWAĆ.I NAPEWNO NIE ZAJMUJE CALEGO DNIA.POZDRAWIAM WSZYSKICH Nadesłał(a): AN 2011-04-08 14:04:53
kefireeeeeeeek! :D Nadesłał(a): marta 2011-04-15 16:04:13
polecam ..pycha proste danie .. Nadesłał(a): ja <ja> 2011-08-29 16:08:24
Super przepis. Moja mama robi prazuchy jak cala rodzina sie zjedzie do domu. Wszyscy my lubimy, nawet moja corka ktora nie lubi skwarkow, ale wtedy je. Nadesłał(a): Jeannie-Jadwiga <jadzia@shaw.ca> 2011-09-04 05:09:16
Obrane i wypłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Kiedy będą już na wpół miękkie, odlać nadmiar wody (pozostawić nieco na dnie),wsypać mąkę na wierzch tak aby pokryła ziemniaki, garnek przykryć i wstawić do piekarnika na około 20 do 30 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę, ugnieć ziemniaki na gęstą jednolitą masę. Łyżką umaczaną w tłuszczu nakładać porcje prażuchy na talerze, polać tłuszczem z podsmażoną cebulą lub/i topioną słoniną. Podawać z zsiadłym mlekiem lub maślanką.
A rewelacyjne, mniam ... mniam, to podsmażane na tłuszczyku jak wyżej - nakładać łyżką, małe porcyjki na patelnię i obrumienić je - niebo. Tak robiła moja babcia i mama, tak czyni kolejne czyli następne pokolenie.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy tradycyjnej, smacznej i prostej kuchni.
Nadesłał(a):
Obrane i wypłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Kiedy będą już na wpół miękkie, odlać nadmiar wody (pozostawić nieco na dnie),wsypać mąkę na wierzch tak aby pokryła ziemniaki, garnek przykryć i wstawić do piekarnika na około 20 do 30 minut, następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę, ugnieć ziemniaki na gęstą jednolitą masę. Łyżką umaczaną w tłuszczu nakładać porcje prażuchy na talerze, polać tłuszczem z podsmażoną cebulą lub/i topioną słoniną. Podawać z zsiadłym mlekiem lub maślanką.
A rewelacyjne, mniam ... mniam, to podsmażane na tłuszczyku jak wyżej - nakładać łyżką, małe porcyjki na patelnię i obrumienić je - niebo. Tak robiła moja babcia i mama, tak czyni kolejne czyli następne pokolenie.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy tradycyjnej, smacznej i prostej kuchni.
A`propos, danie w mojej rodzince nazywa się "DZIADY"
Nadesłał(a):
rewelka niebo w gębie Nadesłał(a): sylwia 2012-02-27 20:02:19
To moje ulubione danie z dziecinstwa ;)
Babcia robila, mniammm... Nadesłał(a): mat 2012-05-15 19:05:02