Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2788 razy.
1 i 1/2 szklanki ryżu,
3 kostki bulionowe,
2 szklanki wody,
1 łyżka tłuszczu,
1/2 kg mięsa mielonego,
sól, pieprz
1/2 kg pomidorów
Suchy ryż wsypać na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, smażyć mieszając aż lekko się zrumieni. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi, jeśli trzeba - dosolić. Do wrzątku wsypać zrumieniony ryż i gotować na niewielkim ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Mięso włożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz, dodać przyprawy, można dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę smażyć. Pomidory obrać ze skórki, kładąc je przedtem na parę sekund do wrzątku, następnie, pokroić w plastry. W rondlu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką układać na przemian ryż, mięso i pomidory (pierwsza i ostatnia warstwę powinien stanowić ryż). Na wierzchu położyć parę kawałeczków masła, wstawić do gorącego piekarnika na pół godziny. Podawać posypane zieleniną.