Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie i ciemne liście, naciąć głęboko wzdłuż i dokładnie jeszcze raz wymyć, pokroić na plasterki. Selery wyszorować, obrać, pokroić w grubą kostkę. Smalec i masło rozgrzać w rondlu włożyć cebulę, często mieszając smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Wsypać pokrojone pory do rondla, posypać mąką, mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min. Wlać powoli wodę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Listki selera, łodygi pietruszki i liść laurowy zawiązać białą nitką, włożyć do rondla z porami, dołożyć kostki selera, osolić, zamieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 50 min lub do miękkości, usunąć związane przyprawy ziołowe. Seler posypać zieleniną. Podawać z frytkami lub fasolą.