NADZIENIE
* 25 dkg mięsa pieczonego
* mała cebula
* łyżka oleju
* przyprawy - vegeta lub 5-6 łyżek wywaru z rosołu
* sól, pieprz
* Drożdże zmieszać z 4 łyżkami mąki, cukrem i mlekiem. Rozczyn powinien mieć gęstość śmietany. Przykryć go i postawić w ciepłym miejscu.
* Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko i żółtka.
* Dokładnie rozcierać i wybijać ręką, aż ciasto będzie lśniące.
* Ciasto posolić. Z wierzchu posypać ciasto mąką i postawić przykryte w ciepłym miejscu.
* Gdy ciasto 2 razy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
* Cebulę obrać i zrumienić na złoty kolor.
* Wraz z mięsem na nadzienie cebulę zemleć w maszynce.
* Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać vegetę rozpuszczoną w wodzie lub wywar z rosołu.
* Z wyrośnietego ciasta uformować wałek grubości 4 cm.
* Pokroić w kawałki, z których za pomocą wałka formować krążki.
* Na ciasto nakładać nadzienie. Zlepiać zaciskając ozdobnie.
* W niedużym rondlu rozgrzać tłuszcz.
* Zrobić próbę: kawałek ciasta włożyć na tłuszcz, gdy zaraz wypłynie na powierzchnię i zrumieni się, można smażyć.
* Wyrośnięte pierożki kłaść na gorący tłuszcz. Przykryć rondel. Gdy się zrumienią przewrócić widelcem na drugą stronę. Dosmażyć w odkrytym rondlu.
* Wyjmować widelcem.Osączyć na bibule.
* Usmażone i osączone z tłuszczu układać pierożki na półmisku.
* Podawać jako gorącą zakąskę.