<- PORY PODAWANE NA ZIMNOLista potraw z grupy: Warzywa, owocePORY Z JABŁKAMI ->

PDF Drukuj

Pory w cieście

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1921 razy.

POR:80 dag
ŚMIETANA:8 łyżek
MĄKA:10 dag
JAJKA:2
TŁUSZCZ:8 dag
PROSZEK DO PIECZENIA:1/2 łyżeczki
SÓL:

Pory oczyśćić, starannie opłukać, odciąć zielone liście tak, aby długość porów wynosiła ok.15 cm. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Odcedzić, pozostawić na sicie, aż dobrze odcieknie woda. Przygotować ciasto: całe jajka rozbić trzepaczką (lub zmiksować), dodawać (stale ubijając) na przemian mąkę i śmietanę. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sól do smaku. Pory nabijać na widelec, maczać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Układać na ogrzanym półmisku. Oddzielnie podać sos (np. pomidorowy, grzybowy itp.).
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności