Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4450 razy.
Przygotować mięsny rosół. Zieleninę i cebulę oczyścić, pociąć w drobną kostkę. Położyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle lub tłuszczu, zdejmowanym podczas przygotowania rosołu. Dodać mąkę i znów lekko podsmażyć. Szczaw przebrać, przemyć, położyć do innego garnka, dolać trochę wody, przykryć i dusić 10 min. Po tym szczaw przepuścić przez maszynkę do mięsa, albo przetrzeć przez sitko, zmieszać z podsmażonymi korzeniami, zalać rosołem, dodać sól, pomieszać i gotować 15-20 min. Przed podaniem do talerza włożyć śmietanę i ugotowane na mięko jajko, posiekaną zieleń pietruszki. Zupe można podawać i z mięsem, w tym przypadku do talerza wkłada się połówkę jajka ugotowanego na twardo.
Na 500 g mięsa -
400 f szczawu,
200 g korzeni i cebuli,
po 2 łyżki masła i mąki.
Smacznego
From: "Eugeniusz" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de> Czesc. Ja zupe szczawiowa uwielbiam od dziecka, tak jak cala ma rodzinka, gotuje sie u nas w rodzinie od pokolen wstecz, ale troszke inny znam przepis. Zupa jest wysmienita, a jeszcze lepsza na drugi dzien.
Milo pozdrawiam.
Elzbieta Nadesłał(a): Elzbieta <superelka@wp.pl> 2006-05-08 12:05:10