<- Zupa szczawiowa 1Lista potraw z grupy: ZupaZupa szczawiowa ze śmietaną i mlekiem ->

PDF Drukuj

Zupa szczawiowa 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4450 razy.


Przygotować mięsny rosół. Zieleninę i cebulę oczyścić, pociąć w drobną kostkę. Położyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle lub tłuszczu, zdejmowanym podczas przygotowania rosołu. Dodać mąkę i znów lekko podsmażyć. Szczaw przebrać, przemyć, położyć do innego garnka, dolać trochę wody, przykryć i dusić 10 min. Po tym szczaw przepuścić przez maszynkę do mięsa, albo przetrzeć przez sitko, zmieszać z podsmażonymi korzeniami, zalać rosołem, dodać sól, pomieszać i gotować 15-20 min. Przed podaniem do talerza włożyć śmietanę i ugotowane na mięko jajko, posiekaną zieleń pietruszki. Zupe można podawać i z mięsem, w tym przypadku do talerza wkłada się połówkę jajka ugotowanego na twardo.
Na 500 g mięsa -
400 f szczawu,
200 g korzeni i cebuli,
po 2 łyżki masła i mąki.

Smacznego
From: "Eugeniusz" <eugen.taranov@muc.cablesurf.de>

Czesc. Ja zupe szczawiowa uwielbiam od dziecka, tak jak cala ma rodzinka, gotuje sie u nas w rodzinie od pokolen wstecz, ale troszke inny znam przepis. Zupa jest wysmienita, a jeszcze lepsza na drugi dzien. Milo pozdrawiam. Elzbieta
Nadesłał(a): Elzbieta <superelka@wp.pl> 2006-05-08 12:05:10


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności