<- patelnia .. sposob na nalesnikiLista potraw z grupy: PoradyPlacki ziemniaczane - co można dodać ->

PDF Drukuj

Piekarnik - jaka temperatura i czas

Dodano: 2009-08-17 20:40:13
Język: Polski
Odwiedzono: 7247 razy.




Ze swojego doswiadczenia (pragne tutaj pocieszyc wszystkich uzytkownikow), ktorzy nie sa pewni lub nie maja informacji jak dlugo cos piec...ze korzystam z najprostszej niezawodnej metody - mojego nosa i zapachu. Jak cos (co sie piecze) pachnie to znaczy, ze sie albo juz upieklo albo sie dopieka i jest w ostatniej fazie pieczenia. Nie musze caly czas przebywac blisko piekarnika. Moge byc w kazdym iinym pomieszczeniu nawet daleko od kuchni i nigdy zapach (przeze mnie pieczonej danej rzeczy) nigdy mnie nie zawodzi. Nawet poza kuchnia zapach pieczonej rzeczy jest bardziej wyrazisty "latwiejszy" do wychwycenia. Kiedy sie przebywa caly czas w kuchi podczas pieczenia mozna nie zaobserwowac intensywnosci zapachu pieczonej rzeczy. Oczywiscie nikomu nie polecam przebywania w innych pomieszczeniach poza kuchnia w momencie pieczenia. Pragne tylko poinformowac uzytkownikow, ze ta s[rawdzpma [rzez mnie bardzo prosta metoda pieczenia sprawdza sie nawet na odleglosc. Powinno ise odejsc od piekarnika (szczegolnie zlego) tylko na wypadek kiedy nalezy cos nagle zrobic w innym pomieszczeniu i nie mozna nagle wylaczyc piekarnika w trakcie. lub nie powinno sie wylaczac piekarnika lub nie wskazane jest jego otwieranie. W moim przypadku musze otwierac piekarnik gazowy by go recznie zapalic. Moj nos i wech nigdy mnie przy pieczeniu nie zawiodl. To proste "odkrycie" i udogodnienie przyszlo w miare mojego piekarskiego doswiwadczenia. Korzystam zawsze z tej "mojej" najprostszej, najpewniejszej i najskuteczniejszej metody nie wspomiajac wizualnej obserwacji pieczonego ciasta. Nigdy nie korzystam z podanego w przepisie czasu pieczenia i temperatury poniewaz nie dotyczy to mojego "wiekowego" piekarnika gazowegp. Jak cos powinno byc pieczone np. przez 30 min, ja musze piec przez najmniej godzine jezeli cos powinno sie piec przez ok.40 minut mnie to zajmuje ok. dwoch godzin. Nigdy scisle nie nalezy stosowac podanych w przepisach:czasu pieczenia, temperatury lub skladnikow.Produkty i skladniki z ktorych korzystamy sa rozne i ich konsystencja jest rozna nawet jezeli wazymy wszystko bardzo dokladnie przy uzyciu bardzo doklagnej gramowej wagi. Tak sie bardzo czesto zdarza kiedy zrobimy wszystko co trzeba i nic nie wychodzi lub wychodzi cos co nie powinno. Kazda maka jest inna i ma inne wlasciwosci absorbujace plyn. Czasami do maki trzebac dodac wiecej plynu lub mniej niz podaje to dany przepis. Na uzywane przez nas skladniki bardzo wplywa wilgotnosc powietrze, temperatura powietrza i itp. Podana w przepisie temperatura pieczenia sygnalizuje nam tylko czy cos powinno byc pieczone w wyzszej czy nizszej temperaturze. Oprocz uzytych skladnikow bardzo istotnych dla czasu pieczenia danego ciasta, rowniez bardzo istotne sa piekarniki, ktore sa rozne. Inaczej sie piecze w piekarniku gazowym, inaczej w piekarniku elektrycznym, inaczej w piekarniku elektrycznym z wiatrakiem lub wentylatorem a jeszcze inaczej w mikrofalowce. Nawet temperatura pieczenia piekarnikow z mozliwoscia ustalenia konkretnej temparuty pieczenia bardzo czesto rozni sie od oczekiwanej temperatury. Co w praktyce oznacza, ze np.200 stopni piekarnika w rzeczywistosci moze byc 250 lub wiecej. Wyprodukowane nawet te same modele piekarnikow albo elektrycznych lub gazowych "pieka" inaczej, rozniece temperatur i czas pieczenia jednego tego samego ciasta w dwoch "jednakowych" piekarnikach w tym samym czasie moga byc bardzo rozne. Tutaj wszystko nalezy testowac we wlasnym zakresie na miare wlasnych mozliwosci i dostepnego sprzetu. Niestety nie ma uniwersalnego przepisu na pieczenie ze nawet zalecana w przepisie 200 st. temperatura w piekarniku bedzie faktycznie 200 st.w rzeczywistosci. Wszystko z czasem przychodzi i jest zdobywane na podstawie wlasnego doswiadczenia prob i bledow. Nie da sie tego uniknac i przeskoczyc. Najwazniejsze jest to, ze w miare uplywu czasu i praktyki ciasta wychodza coraz lepsze. Jezeli ktos ma juz jakies wstepne doswiadczenie w pieczeniu kilku ciast, mieszaniu skladnikow, dobrej konystency ciast, w technice pieczenia to uzycie jakiegokolwiek nowego przepisu jest bardzo proste. Wtedy wszystko zawsze wychodzi od pierwszego razu. Nie ma sily by cos nie wyszlo nawet jezeli sie zmienia proporcje i orientacyjnie mierzy wymagane skladniki bez wagi "na przyslowiowe oko". Do tego nie trzeba miec szczegolnych zdolnosci i nie trzeba byc geniuszem. Tylko cos nie wyjdzie jezeli jest zly przepis, nie jest dokladnie wyszczegolniona sposob mieszania skladnikow (co jest bardzo wazne np. w biszkopcie),sa podane zle proporcje lub jest zly piekarnik.
Z mojego doswiadczenia pieczenia.Na przyklad byl podany w przepisie czas pieczenia ciasta minimum 40 minut a juz po 10 minutach (wczesniejszy uzywany przeze mnie) piekarnik gazowy wszystko palil po 10 minutach. Po 15 minutach pieczenia ciasto bylo z wierzchu cale spalone, czarne a w srodku bylo surowe. Do pieczenia uzyl-m termostat na wskazana w przepisie temperature. Nigdy mi sie cos takiego wczesenij w mojej calej praktyce "piekarniczej" nie zdarzylo. W obecnym uzywanym przeze mnie piekarniku gazowym (ten sam model co wczesniej palacy) bardzo trudno jest ustalic stala temperature pieczenia poniewaz poziom gazu w ciagu tylko kilku minut nagle calkowicie opada z wysokiego plomienia do zanikajacego. Bardzo trudno jest ustalic jakakolwiek temeperature pieczenia. Tutaj pragne podzielic sie moja nastepna praktyczna uwaga lepiej jest cos piec w nizszej temperaturze i dluzej niz spalic. Jak ma sie ciasto upiec zawsze sie upiecze bez wzgledu na to jak dlugo i w jakiej temperaturze sie piecze. Kiedy piecze sie w nizszej temperaturzy wtedy ciasto piecze sie cale szczegolnie w srodku. Jak piecze sie ciasto w wyzszej temparutrze wtedy zachodzi niebezpieczenstwo, ze ciasto sie spali z wierzchu a w srodku bedzie surowe.
Jak cos co sie piecze juz zaczyna intensywnie pachniec, to znaczy, ze sie juz albo upieklo lub jest w ostatniej fazie pieczenia. Wtedy sprawdzam wizualnie czy dane ciasto juz sie odpowiednio zarumienilo czy nie. Na podstawie wygladu ciasta (przez szybe piekarnika) decyduje ile minut jeszcze ciasto bedzi sie dopiekac. Na podstawie obwerwowanego czasu pieczenia i wygladu ciasta wiem jak szybko sie rumieni. Zawsze zmniejszam temperature pieczenia w ostatniej fazie poniewaz piekarnik jest b.nagrzany. kiedy ciasto just juz prawie upieczone w bardzo goracym piekarniu by sie bardzo szybko spalilo bez zmniejszenia plomienia gazu. Kiedy w moim przypadku "metoda nosa" sie sprawdza, kiedy moj piekarnik nie jest dobry bez mozliwosci regulacji temperatury pieczenia i moja sprawdzona "metoda nosa" sie sprawdza (nie wiem czy jakiekolwiek zrodlo to podaje) sie sprawdza bezblednie na pewno bedzie Panstwu bardzo przydatna i skuteczna. Mam nadzieje, ze moje bardzo proste praktyczne uwagi pomoga wielu osobom i zapobiegna nieprzewidzianym tragediom. Nie ma nic gorszego jak wszystko starannie przygotowac, wymieszac, poswiecic na to swoja prace, czas, energie, pieniadze i z powodu nieodpowiedniej temperatury lub czasu pieczaenia wszystko spalic i wyrzucic do kosza. Poza barzo prostym recznym miskerem (z dwoma podstawowymi mieszadlami) i piekarnika teraz wszystko mi bardzo dobrze wychodzi. Bardzo profesjonalny sprzet nie zapewnia sukcesu tylko w nim pomaga.
Jeszcze raz pragne bardzo serdecznie Panstwu podziekowac za Panstwa przepisy. Nie ma nic lepszego jak wlasnorecznie wykonac z "niczego cos". Sprzedawane gotowe najprostsze ciasta w sklepach bardzo zle wplywaly na moje zdrowie. Zawsze mial-m bardzo silne obustronne zatrucie, Przez dlugi okres czasu przyczyny mojego zlego stanu zdrowia nie byly mi znane. Wgladalo na to, ze nie jestem w stanie jesc jakichkolwiek ciast szczegolnie z kreme. Od tego momentu jak pieke dla siebie i znajomych moje wszystkie bardzo powazne problemy z przewodem pokarmowym natychmiast zniknely. Jest to nastepny bardzo wazny powod dlaczego jestem Panstwu bardzo wdzieczn-y za Panstwa przepisy. Mam nadzieje, ze Panstwo w pelni mnie rozumieja.
Pozdrowiam Wszystkich uzytkownikow bardzo serdecznie i zycze powodzenia w wypiekach.

Nadesłał: wam <vagabo709@interia.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności