Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2049 razy.
SKŁADNIKI:
* 6 jabłek - reneta
* 12 wiśni z konfitury
* 2 łyżki likieru wiśniowego
* 150 g dżemu morelowego
* 50 g cukru
KREM
* 50 g mączki ryżowej
* 3 żółtka
* 100 g cukru pudru
* 2 szklanki mleka
* pół paczki cukru wanilowego
* Obrać jabłka ze skóry. Przepołowić je i usunąć gniazdka nasienne. Ugotować w szklance wody wymieszanej z cukrem. Należy uważać, aby jabłek nie rozgotować.
* Źółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mączkę ryżową (mogą to być zmielone płatki ryżowe) i wymieszać na jednolitą masę. Powoli dolewać wrzące mleko wymieszane z cukrem waniliowym.
* Postawić masę na małym ogniu i krem zagęścić.
* Po zdięciu kremu z gazu dodać likier wiśniowy. A następnie wlać krem do głąbokiej salaterki.
* Na kremie ułożyć odcedzone połówki jabłek i do każdej włożyć wiśnię. Polać dżemem morelowym rozcieńczonym niedużą ilością syropu, w którym gotowały się jabłka.
* Podawać na ciepło.