Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3790 razy.
8 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko.
Masa makowa:
100 g maku,
70 g cukru,
1 lyzka miodu,
30 g migdalow,
1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej,
1 jajo.
1. Make posiekac z maslem, dodac cukier, zoltko, szybko zagniesc ciasto. Przykryc, wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, przeniesc na walku, nalozyc
na ustawione obok siebie, posmarowane maslem foremki. Docisnac ciasto dlonia
do dna i brzegow foremek. Przycisnac walkiem, odciac nadmiar ciasta. Skrawki
ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wylozyc nim nastepne foremki. Ciasto
na dnie foremek nakluc widelcem. Piec 8 min w temp. 200żC. Wyjac z piekarnika, pozostawic w foremkach.
3. Migdaly sparzyc, zdjac skorke, osuszyc. Mak oplukac, zalac wrzatkiem, gotowac 15 min, osaczyc, zemlec razem z migdalami. Zoltka utrzec z cukrem na
biala mase. Dodac miod, mak z migdalami i posiekana skorke pomaranczowa.
Bialko ubic, piabe delikatnie wymieszac z masa. Masa napelnic babeczki, piec
20-25 min w temp. 140-160żC.
- Ostudzone babeczki mozna polukrowac i posypac skorka pomaranczowa. Do masy
makowej mozna dodac rodzynki i inne bakalie.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach