Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5024 razy.
8-10 kawalkow. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
80 g maki,
80 g cukru pudru,
20 g kakao,
100 g masla,
4 jajka,
1 lyzka maki do posypania.
Masa czekoladowa:
100 g twardej czekolady,
600 ml gestej smietany,
50 g cukru.
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady,
75 g masla,
30 g dzemu morelowego.
1. Zoltka utrzec z 2 lyzkami cukru, bialka ubic na sztywna piane z reszta cukru. Dodac do utartych zoltek i delikatnie wymieszac z roztopionym maslem.
Dodawac stopniowo make i kakao, wymieszac. Blache pokryc pergaminem posmarowanym maslem i wlac ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200żC ok.
40 min. Kiedy ciasto bedzie gotowe, posypac jego gore maka, wyjac z blachy,
usunac papier i poczekac az wystygnie. Zimne ciasto przekroic poziomo na 2
czesci.
2. Przygotowac mase: zagotowac i ostudzic gesta smietane, nastepnie ubic ja z
cukrem. Czekolade rozpuscic na malym ogniu. Niewielka ilosc ubitej smietany
wymieszac z ciepla czekolada. Dodac pozostala smietane, delikatnie wymieszac
3. Przygotowac polewe: czekolade skropic w naczyniu niewielka iloscia wody, dodac maslo i rozgrzac na parze. Jedna warstwe ciasta pokryc dzemem i szybko
oblac polewa. Kiedy polewa wystygnie, pociac te warstwe na kwadraty 5x5 cm.
Na drugiej czesci rozsmarowac mase czekoladowa i poukladac na niej kwadraty.
Ciasto wlozyc do lodowki i bardzo dobrze ochlodzic. Przed podaniem kroic nozem moczonym w goracej wodzie wzdloz kwadratow.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach