<- Keks 5Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKeks biszkoptowy ->

PDF Drukuj

Keks angielski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4453 razy.


Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto:
250 g maki,
250 g masla,
250 g cukru pudru,
4 jaja,
20 g proszku do pieczenia,
150 g kandyzowanej skorki pomaranczowej,
50 g kandyzowanej skorki cytrynowej,
700 g rodzynkow,
100 g migdalow,
150 g konfitur wisniowych,
150 ml rumu.
Inne:
tluszcz do posmarowania pergaminu.

1. Rodzynki namoczyc w rumie. Obrane ze skorki migdaly posiekac razem ze skorkami z cytryny i pomaranczy. Konfitury rozgrzac i osaczyc.
2. Maslo utrzec, dodajac kolejno cukier, zoltka, make z proszkiem do pieczenia,
bakalie i konfitury.
3. Bialka ubic, wymieszac z masa. Wlozyc do formy wylozonej natluszczonym pergaminem. Piec ok. 2,5 godz w temp. 140żC. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto
jest upieczone. Jezeli nie, to piec jeszcze ok. 30 min. Keks wyjac z formy,
gdy ostygnie. Mozna go owinac sciereczka zwilzona rumem.
- Keks angielski mozna przechowywac 4 tygodnie, ale co 7 dni nalezy go nakluc
i zwilzyc brandy lub rumem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności