Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3537 razy.
Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto biszkoptowe:
400 g maki,
250 g masla,
250 g cukru pudru,
4 jaja,
1 lyzeczka cukru waniliowego,
15 g proszku do pieczenia.
Inne:
700 g owocow (wisnie, sliwki, morele, jablka, gruszki),
tluszcz i maka do formy,
cukier waniliowy i cynamon do posypania.
1. Owoce umyc, osuszyc. Wisnie, sliwki lub morele przepolowic, usunac pestki.
Jablka lub gruszki przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, pokroic na
plasterki.
2. Maslo utrzec, dodajac kolejno cukier, zoltka i cukier waniliowy. Dodac make
z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywna piane bialka. Delikatnie wymieszac.
3. Forme do ciasta posmarowac maslem, posypac maka. Wlozyc ciasto, na wierzchu
ulozyc owoce.
4. Wstawic do ogrzanego piekarnika, piec ok. 1 godz w temp. 190żC. Przez pierwsze 15 min nie otwierac piekarnika. Cieply placek posypac cukrem waniliowym
wymieszanym ze szczypta cynamonu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach