<- PLACEK KRUSZONKOWYLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPlacek migdałowy ->

PDF Drukuj

Placek makowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3020 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko,
sol.
Masa makowa:
250 g maku,
100 g cukru pudru,
3 lyzki miodu,
2 lyzki masla,
3 lyzki posiekanej smazonej skorki pomaranczowej,
3 lyzki rodzynkow,
2 bialka.
Lukier:
50 g cukru pudru,
1 lyzka rumu lub soku z cytryny.

1. Maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltko i szczypte soli. Zagniesc ciasto
i owiniete w folie wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5-6 mm, wylozyc nim forme na tarte
lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200żC. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
3. Mak oplukac, odcedzic, zalac wrzatkiem, gotowac 15 min. Znowu odcedzic, zemlec 3 razy.
4. Rozgrzac maslo, wlozyc mak, cukier, miod, polowe skorki pomaranczowej i polowe rodzynkow. Smazyc, mieszajac, 10 min. Ostudzic, dodac bialka, wymieszac. Nalozyc mase na podpieczony spod. Piec ok. 30 min w temp. 160-180żC.
5. Cukier utrzec z rumem lub sokiem z cytryny na gladka mase. Na ostudzonym
placku zrobic kratke z lukru i obsypac pozostalymi bakaliami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności