Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2295 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 dojrzale banany,
1 lyzka cukru,
115 g maki,
1 lyzka wody,
sol,
olej do glebokiego smazenia.
1. Banany obrac ze skory i utrzec w duzej misce na puree, dodac cukier i sprobowac, czy sa wystarczajaco slodkie.
2. Make wsypac do bananow, dodac odrobine soli i dobrze wymieszac. Dolac wody
tyle ile potrzeba, aby powstalo plynne ale geste ciasto.
3. Olej rozgrzac na patelni. Lyzka stolowa nabierac ciasto i smazyc placki na
zloty kolor przez 3 min.
4. W polowie smazenia placki nalezy delikatnie przewrocic.
5. Usmazone placki przelozyc na bibulke i osaczyc z nadmiaru tluszczu. Podawac
cieple.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach