Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5742 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 mloda kaczka wagi ok. 1,5 kg,
120 ml oliwy,
3 pomarancze,
1 cebula,
3 liscie szalwi,
1 lyzka cukru,
125 ml bialego wytrawnego wina,
1/2 lyzeczki ekstraktu miesnego,
sol, pieprz.
1. Kaczke sprawic. Zachowac serce i watrobke. Odciac lapy, konce skrzydel i kuper. Tuszke podzielic na regularne, niezbyt duze kawalki. Ponownie oplukac i
osuszyc.
2. Cebule obrac i drobno poszatkowac. Pomarancze obrac i podzielic na czastki,
z ktorych usunac skorki i pestki. Skorke z 1 pomaranczy, po odkrojeniu i odrzuceniu bialej czesci, jak najdrobniej posiekac.
3. W duzym rondlu ulozyc kawalki kaczki wraz z podrobami. Dodac cebule, liscie
szalwi i skorke pomaranczowa. Zalac oliwa, posolic i dodac pieprz.
4. Zasmazac na srednim ogniu na brazowy kolor. Zalac winem, a gdy ono odparuje,
szklanka wody z rozpuszczonym w niej ekstraktem miesnym. Przykryc i dusic na
wolnym ogniu 1 godz.
5. Kawalki kaczki wyjac, ulozyc na polmisku i odstawic w cieple miejsce.
6. Sos pozostaly z duszenia kaczki przefasowac przez sito i przelac ponownie do
rondla. dodac cukier i czastki 3 pomaranczy. Sos zagotowac i wrzacym jeszcze
polac ulozona na polmisku kaczke.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach