<- Kurcze meszuiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze tandoori ->

PDF Drukuj

Kurcze mulligatawny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2106 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 25 min.
kurcze ok. 1,5 kg,
2 duze cebule,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
1 lyzeczka soli,
1 czerwona papryczka chilli,
1,5 dl jogurtu,
50 g masla,
1/2 lyzeczki kolendry,
1/2 lyzeczki turmeriku,
1/2 lyzeczki kminku,
1/2 lyzeczki kurkumy,
sok z polowy cytryny,
300 g ryzu.

1. Kurcze podzielic na 8 kawalkow i zrumienic w masle. Dodac pokrojone cebule,
czosnek i paprycake chilli, smazyc okolo 3 min.
2. Wlac jogurt i gotowac do chwili, kiedy sos stanie sie rumiany. Dodac wtedy
1 l wody, osolic i zagotowac.
3. Przyprawy uprazyc na patelni, dodac do gotujacej sie zupy. Gotowac na malym
ogniu ok. 2 godz., az mieso bedzie latwo odchodzic od kosci.
4. Tymczasem ugotowac ryz.
5. Wyjac mieso, oddzielic od kosci, pokroic na male kawalki i ponownie wlozyc
do garnka. Dodac sok z polowy cytryny, zagrzac.
6. Podawac w glebokich miseczkach z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
turmerik to kurkuma a we wszystkich przepisach indyjskich, arabskich i meksykanskich jak jest napisane kminek to chodzi o kumin (kmin rzymski, jeera)
Nadesłał(a): tls <tls@o2.pl> 2005-11-12 11:11:34


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności