<- JAJKA NA TWARDOLista potraw z grupy: Potrawy z jajekJajka rabo do mestiza ->

PDF Drukuj

Jajka po bakonsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4998 razy.


Porcja dla 4 osob.
12 jajek,
200 g ryzu,
350 g pieczarek,
2 cebule,
2 zielone papryki,
1 maly pomidor,
120 g masla,
300 ml kwasnej smietany,
2 lyzki maki,
1 peczek zielonej pietruszki,
1 zabek czosnku,
1 lyzka octu,
1 lyzeczka papryki mielonej,
sol, kminek.

1. Ryz oplukac, zalac 500 ml wrzacej, osolonej wody, zamieszac, przykryc i gotowac na bardzo malym ogniu 17-20 min.
2. Papryke i pomidor umyc. Grzyby oczyscic, umyc i pokroic na plasterki. Cebule
obrac i drobno posiekac. Czosnek rozgniesc a z papryki wyjac gniazda nasienne i pokroic w paski.
3. Przygotowac sos grzybowy: cebule podsmazyc na masle, dodac 1 lyzeczke mielonej papryki, pokrojone grzyby, roztarty czosnek, posiekana pietruszke, sol,
kminek. Gdy cala woda wyparuje z grzybow, dodac pokrojone papryki, pomidor,
troche wody i gotowac pod przykryciem tak dlugo, az beda miekkie. Pod koniec
dodac smietane wymieszana z maka i zagotowac.
4. Zagotowac duza ilosc wody, dodac sol i 1 lyzke octu. Dokladnie umyte jajka
wbijac do wrzacej wody i gotowac 3-4 min. Wyjac cedzakowa lyzka.
5. Na goracym ryzu ulozyc jajka i polac sosem grzybowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności