<- Omlet z krewetkamiLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet z owocami z kompotu ->

PDF Drukuj

Omlet z nadzieniem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3336 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.
Omlet:
2 jajka,
1/2 lyzeczki soli,
1 lyzka oleju,
szczypta bialego pieprzu.
Nadzienie:
60 g mielonej wieprzowiny,
1 zabek czosnku,
1 mala cebula,
1 mloda marchewka,
4 straczki zielonej fasolki szparagowej,
1/2 czerwonej papryki,
1 duzy pomidor,
1 lyzka zielonego groszku,
1 lyzka sosu sojowego,
2 lyzki sosu rybnego,
1 lyzka przecieru pomidorowego,
1 lyzka oleju,
szczypta bialego pieprzu,
do przybrania listki kolendry lub pietruszki,
czerwona i zielona papryka.

1. Warzywa obrac, oplukac, pokroic w drobna kostke. Czosnek obrac i posiekac,
groszek oplukac. Pomidor sparzyc, zdjac skorke, pokroic, usunac pestki.
2. W rondlu rozgrzac olej i podsmazyc czosnek na ciemnozloty kolor. Dodac mieso
i smazyc az stanie sie biale. Dodac pokrajane warzywa, sos rybny i sojowy,
przecier pomidorowy i pieprz, zamieszac, smazyc na duzym ogniu 1 min.
Odstawic.
3. Jajka roztrzepac, dodac sol i pieprz, wymieszac.
4. Na patelni rozgrzac olej, wlac jajka, rozprowadzic je po calej patelni, by
omlet byl jak najwiekszy. Gdy omlet zetnie sie od spodu uksztaltowac kwadratowy kopczyk z jarzyn na srodku, a brzegi omletu zalozyc formujac kwadratowy
pakiecik. Przewrocic omlet na druga strone, smazyc jeszcze 30 sek.
5. Podawac goracy w calosci lub pokrajany na porcje. Przybrac listkami kolendry
lub pietruszki i krazkami papryki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności