Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3083 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 kalafiory,
cukier, sol.
Sos:
5 zoltek,
2 lyzki masla,
125 ml bulionu,
125 ml bialego wytrawnego wina,
1/2 cytryny,
galka muszkatolowa, sol, bialy pieprz.
1. Kalafiory ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki cukru.
2. Maslo utrzec z zoltkami. W malym garnku zagotowac bulion, wino, pieprz, sol
i odrobine galki. Wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem. Porcjami dodawac
utarte maslo i ubijac trzepaczka, az sos zgestnieje. Nie doprowadzac do
wrzenia, gdyz zoltka sie zwaza. Po zdjeciu z ognia doprawic sokiem z cytryny.
3. Kalafiory dobrze osaczyc z wody, ulozyc na ogrzanym polmisku, polac goracym
sosem.
- Kalafiory mozna podawac z innymi sosami: koperkowym, kaparowym, cytrynowym,
pomidorowym lub beszamelowym. Tak samo mozna przyrzadzic brokuly.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach