1. Grzyby moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, odcisnac i usunac ogonki, kapelusze drobno posiekac i zasmazyc 3-5 min na 1/2 lyzki rozgrzanego masla.
Kartofle na farsz obrac, umyc i ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic i przefasowac przez sito lub przepuscic przez maszynke. Cebule obrac i bardzo
drobno posiekac. Zasmazyc na reszcie masla na jasnozloty kolor.
2. Sledzie wymoczyc (ok. 30 min) w zimnej wodzie, obrac, usunac osci i bardzo
drobno posiekac. Polaczyc z puree z kartofli, grzybami i cebula. Dodac jajo,
smietane, doprawic pieprzem i starannie wymieszac.
3. Kartofle do faszerowania obrac, umyc, nastepnie odciac z wierzchu kazdego z
nich plasterek o grubosci 1,5 cm, a z przeciwleglego konca o grubosci 5 mm.
4. Wnetrze kartofli wydrazyc lyzka, pozostawiajac scianki o grubosci ok. 5 mm,
napelnic farszem po czym przykryc grubszymi, odcietymi plasterkami, ulozyc
obok siebie w wysmarowanej tluszczem rynience, zalac smietana, posypac tarta
bulka, a na wierzch kazdego z nich polozyc kawaleczek masla. Piec w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku przez 20 min.
5. Podawac posypane siekanym koperkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach