Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1782 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
250 g fasoli,
1 cebula,
1 jajo,
1 lyzka smalcu lub masla,
1 zabek czosnku,
1 lyzka zielonej pietruszki,
2-3 lyzki tartej bulki,
sol, pieprz,
tarta bulka do panierowania,
tluszcz do smazenia.
1. Fasole ugotowac, przetrzec przez sito. Dodac posiekana cebule podsmazona na
smalcu, roztarty z sola czosnek, tarta bulke, jajo, zielona pietruszke, sol
i pieprz. Wymieszac. Uformowac 8 kotlecikow.
2. Kotleciki obtoczyc w tartej bulce. Smazyc na goracym tluszczu. Podawac z sosem cebulowym lub korniszonowym.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
,1709372307 Nadesłał(a): 2024-06-18 03:41:32