Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1833 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
Ciasto:
200 g maki,
150 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1/2 lyzeczki soli.
Farsz:
500 g swiezego szpinaku,
2 jaja,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,
200 g sera ricotta lub swiezego, chudego twarogu,
250 ml mleka,
30 g maki,
60 g masla,
2 lyzki tartej bulki,
sol, pieprz.
1. Make przesiac na stolnice. Dodac zimne maslo i starannie poszatkowac ostrym
nozem. Dodac 3 lyzki zimnej wody, sol, zagniesc szybko i odstawic na 30 min.
w chlodne miejsce.
2. Ricotte lub twarog przefasowac przez sito. Szpinak przebrac, umyc i ugotowac
(5 min) w duzej ilosci osolonej wody. Odcedzic i odcisnac. Cebule i czosnek
obrac i drobno posiekac. Zasmazac na zloto na 1/3 rozgrzanego masla. Bialka
z 2 jaj ubic na sztywna piane. W duzym rondlu rozgrzac reszte masla. Zasmazyc na nim make na jasnozloty kolor, po czym dodac gorace mleko. Gotowac
ciagle mieszajac az zgestnieje. Osolic, dodac pieprz, lekko ostudzic i polaczyc ze szpinakiem. Dodac zasmazona cebule z czosnkiem, 1 zoltko, parmezan,
ricotte lub twarog oraz piane z bialek, po czym farsz starannie wymieszac.
3. Gotowe ciasto podzielic na 2 czesci w stosunku 3:1. Wieksza czesc rozwalkowac i wylepic nia nasmarowana maslem tortownice. Z reszty ciasta przygotowac
cienkie waleczki.
4. Ciasto w tortownicy posypac tarta bulka, nalozyc farsz. Z waleczkow ciasta
zrobic kratke na wierzchu farszu. Posmarowac pozostalym zoltkiem.
5. Piec w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku przez 45 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach