<- Puree z kalafiorow
Lista potraw z grupy:
Warzywa, owoce
Purée z kartofli ->
PDF
Drukuj
Puree z kartofli
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1642 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
1 kg kartofli,
125-150 ml smietanki 12%,
1 lyzka masla,
sol, pieprz.
1. Kartofle ugotowac, odcedzic i gorace przetrzec przez grube sito. Wlozyc 1
lyzke masla, nastepnie wlewac goraca smietanke, az puree bedzie mialo odpowiednia konsystencje. Doprawic sola, pieprzem, wymieszac, podgrzac i od razu
podawac. Do puree mozna dodac: 1-2 zoltka, 3-4 lyzki utartego parmezanu lub
bryndzy, 2-3 lyzki kwasnej smietany, 1 lyzke przetartych filetow anchois.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności