<- Puree z selerówLista potraw z grupy: Warzywa, owocePuree ze szparagow ->

PDF Drukuj

Puree z suchego grochu, fasoli lub bobu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1893 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
400 g grochu,
3-4 lyzki bulionu,
1 cebula,
1 lyzka masla lub smalcu,
sol, pieprz.

1. Namoczony groch odcedzic, zalac swieza woda, gotowac, az bedzie miekki (ok.
2 godz). Pod koniec gotowania posolic, odcedzic, i przetrzec przez sito. Cebule sparzyc, utrzec na tarce o malych otworach i poddusic na masle. Wlozyc
przetarty groch, wlac kilka lyzek bulionu, dodac szczypte pieprzu, osolic,
wymieszac i podgrzac. Groch mozna polac zrumieniona na masle tarta bulka lub
stopiona slonina. Podawac do miesa, gotowanej szynki lub wedzonki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 11.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności