1. Selery umyc bardzo dokladnie szczoteczka, po czym gotowac pod przykryciem, w
osolonej wodzie 40 min. Ostudzic, obrac i pokroic w plastry o grubosci ok. 1
cm.
2. Polaczyc ze soba wszystkie skladniki sosu. Dodac 3 lyzki cieplej wody i starannie wymieszac. Sosem tym zalac plastry selera. Schlodzic.
3. Twarog przefasowac przez sito i polaczyc ze smietanka. Cebule obrac i drobno
posiekac. Papryki umyc, wypestkowac i pokroic w niewielkie kwadraty. Oliwki
pokroic w plasterki.
4. Jaja rozbic. Oddzielic zoltka od bialek. Z bialek ubic sztywna piane, ktora
wymieszac z twarogiem, zoltkami, cebula, papryka, oliwkami i posiekana zielenina.
5. Plastry selera osaczyc z sosu, ulozyc w zaroodpornym naczyniu, przykryc
przygotowana masa i zapiekac 10 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.
Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach