Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1565 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
125 g nie solonych, prazonych orzeszkow ziemnych,
8 cebulek dymek,
1 ogorek,
125 g zielonej fasolki,
2 lyzki oleju,
2 marchewki,
2 lyzeczki kurkumy,
2 zabki czosnku,
8 szalotek,
2 lyzki octu winnego,
2 lyzki cukru,
1 mango,
190 ml rosolu.
1. Orzeszki drobno pokroic lub zemlec w mlynku.
2. Cebulki dymki umyc, pokroic na polowki. Czosnek obrac i utrzec w mozdzierzu.
3. Ogorek obrac, przekroic na pol, usunac nasiona, pokroic na plasterki.
4. Szalotki drobno pokroic. Fasolke pokroic na kawalki dlugosci 2,5 cm.
5. Marchewki oraz mango obrac i pokroic na plasterki.
6. Olej podgrzac na duzej glebokiej patelni, lekko podsmazyc cebulki i marchewki, dodac kurkume, czosnek, szalotki, ocet oraz cukier i smazyc jeszcze
przez minute.
7. Dodac mango, ogorek, fasolke, orzeszki oraz rosol. Wymieszac i smazyc jeszcze 5 min. Podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach