Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1710 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
800 g kartofli,
100 g sklarowanego masla,
sol.
1. Kartofle dokladnie wyszorowac, osuszyc, obrac. Po obraniu nie plukac. Pokroic na cienkie slupki, osolic, podzielic na 4 porcje.
2. Maslo rowniez podzielic na 4 porcje. Na rozgrzanej patelni sredniej wielkosci roztopic 1 porcje masla.
3. Wlozyc porcje kartofli, ugniesc lekko lyzka, formujac rodzaj okraglego placka. Smazyc na duzym ogniu, poki nie nabiora od spodu zlotego koloru. Zmniejszyc ogien i smazyc ok. 7 min.
4. Lopatka odwrocic placek tak jak nalesnik i smazyc jeszcze 6 min.
5. Tak samo usmazyc pozostale porcje kartofli. Podawac od razu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach