<- Maslo anchoisLista potraw z grupy: ŚniadaniaMaslo ziolowe ->

PDF Drukuj

Maslo rakowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4668 razy.


Czas przygotow. 25 min.
500 g rakow,
250 g masla,
1 l wywaru z jarzyn,
peczek koperku.

1. Do wrzacego wywaru wlozyc peczek koperku i wrzucac po jednym zywe, dokladnie
wyszorowane raki. Gotowac 5-10 min. Gdy beda intensywnie czerwone, wyjac,
osaczyc, ostudzic, obrac. Z ogona usunac srodkowa pletwe razem z czarna kiszka. Mieso z ogona i szczypiec odlozyc. Skorupki oczyscic, podsuszyc w piekarniku w temp. 95żC. Suche skorupki utluc na miazge w mozdzierzu.
2. W garnku rozpuscic maslo, wsypac skorupki, smazyc na malym ogniu stale mieszajac, by sie nie przypalilo. Gdy maslo nabierze pomaranczowej barwy, zdjac
z ognia, przecedzic przez geste sito, wymieszac lyzka, ochlodzic. Przechowywac w lodowce.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności